30 آذر 1394 - 15:16 شناسه خبر: 3607 نسخه چاپی

صادرات ?? هزارتن خرما از بم

صادرات ?? هزارتن خرما از بم
استان کرمان بیشترین سهم تولید خرمای کشور را دارد. سطح زیرکشت این محصول در شهرستان‌های بم، ریگان، فهرج و نرماشیر بیش از ?? هزار هکتار است که از ای ...

استان کرمان بیشترین سهم تولید خرمای کشور را دارد. سطح زیرکشت این محصول در شهرستان‌های بم، ریگان، فهرج و نرماشیر بیش از ?? هزار هکتار است که از این میزان سالانه ??? هزار تن خرما برداشت می‌شود.

 این تولیدات فرصت‌های چشمگیری را در اختیار کشاورزان این شهرستان قرار داده که استفاده از آنها موجب ارزآوری بیشتر محصول می‌شود. به گفته مسئولان در این ? شهرستان حدود??? واحد سردخانه نگهداری خرما با ظرفیت حداقل ??? هزار تن وجود دارد که مقداری از ظرفیت این سردخانه‌ها به دلیل کمبودتولید خالی مانده است.


بسته‌بندی نامرغوب صادراتی
به گزارش روابط عمومی کانون انجمن های صنایع غذایی ایران و به نقل از روزنامه گسترش صمت ، مدیر جهادکشاورزی شهرستان بم با اشاره به صادرات یکساله ??هزارتن خرما در شهرستان بم می‌گوید: مقدار تولید خرما از نوع مضافتی بم امسال ?? هزار تن بوده است اما میزان خرماهای صادر شده بستگی به درجه یک ودرجه دو و صنعتی بودن آنها دارد.
رضا قهری می‌افزاید: خوشبختانه شهرستان بم توانسته سالانه محصول خرما را به کشورهای امارات، هندوستان، روسیه، آلمان، انگلستان، فرانسه، هلند و دانمارک صادرکند.
مدیر جهادکشاورزی شهرستان بم با اشاره به مشکلات صادرات خرما در این شهرستان تصریح می‌کند: یکی از مشکلات صادرات را نامرغوب بودن بسته‌بندی‌ها و اجازه ندادن گمرک به صادرات برای محموله‌هایی که نشان آنها ثبت نشده است، می‌توان نام برد.
قهری اظهار می‌کند: با اینکه خرمای تولید شده در شهرستان بم از نوع رطب مضافتی است وبیشتر آن از نوع درجه یک است، اما متاسفانه خرمای درجه دو برای صادرات بیشتر طرفدار دارد. مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بم تاکید می‌کند: امسال ?? مجوز سردخانه را در دستورکارقرار دادیم اما هنوز اقدامی از سوی متقاضیان برای احداث این سردخانه‌ها انجام نشده است.
در منطقه شرق استان کرمان سردخانه‌های بسیار زیادی وجود دارد و دیگر نیازی به احداث سردخانه در این منطقه نیست. سردخانه‌های موجود حتی در سال‌های پربار و تولید بالای محصول پاسخگوی نیاز این منطقه هستند.
قهری می‌گوید: سردخانه‌های فعال می‌توانند در زمینه صنایع جانبی خرما نیز فعالیت کنند. ظرفیت سردخانه‌های شرق استان کرمان در سال‌های گذشته با خرمای شهرستان‌ها و استان‌های همجوار پر می‌شد. قرار بود برخی سردخانه‌های موجود در شرق استان کرمان در زمینه بسته‌بندی فعالیت کنند در حالی که این افراد فقط از ظرفیت سردخانه این اماکن استفاده کردند.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بم می‌افزاید: باید دغدغه صادرات خرما در بین مسئولان ایجاد شود چون از ابتدا این تفکر به خوبی درباره محصول خرما ایجاد نشده است به همین دلیل خرما نیاز به حمایت و توجه در راستای تولید، بسته‌بندی و صادرات دارد. در این زمینه باید با فعال شدن بخش خصوصی جایگاه واقعی تولید و صادرات این محصول را به جهان نشان دهیم.


افزایش صادرات خرما
عضو انجمن ملی خرمای ایران با اشاره به مشکلات صادرکنندگان خرما می‌گوید: صادرات خرما در شهرستان بم مثل محصولات دیگر دارای مشکلاتی است و همواره صادرکنندگان این محصول با این مشکل همراه بوده‌اند. بزرگترین مشکلی که صادرکنندگان با آن مواجه هستند تامین خرما است، به عنوان نمونه از زمانی که قرارداد بسته می‌شود تازمانی که خرما تحویل داده می‌شود در این فاصله ممکن است قیمت خرما دچارنوسان شود. به همین دلیل صادرکنندگان نمی‌توانند به قراردادشان عمل کنند که یا متضرر می‌شوند یا قرارداد را فسخ می‌کنند.
محمدحسین اکبری  می‌افزاید: امیدواریم این مشکلات با لغو تحریم‌ها برطرف شود و شاهد رشد و شکوفایی بیشتر این محصول باشیم. تولید محصول خرمای شهرستان بم در امسال به دلیل نوسانات آب و هوایی کمتر از سال گذشته بود و حدود ?? درصد کاهش تولید داشتیم، اما از نظر صادرات، امسال صادرات خرما بیش از سال گذشته بود.
عضو انجمن ملی خرمای ایران با بیان اینکه تولید باید صادرات محور باشد، تصریح می‌کند: نخستین اقدامی که باید درباره افزایش صادرات انجام داد این است که تولید محصول را افزایش دهیم. هم‌اکنون بیشتر خرما برای بازار داخلی بسته‌بندی می‌شود. همان‌طور که می‌دانید بازار داخلی و بازار خارجی تفاوت بارزی با هم دارند که مهم‌ترین این تفاوت در بسته‌بندی این محصول است. مشکلاتی که در بسته‌بندی وجود دارد ناشی از نوع تولید محصول است.
اکبری اظهار می‌کند: متاسفانه در این زمینه باغداران با تاجران و صادرکنندگان هماهنگ نیستند و به همین راحتی هم با هم هماهنگ نمی‌شوند، چون تولیدکننده و باغدار کاربسته‌بندی را انجام می‌دهد همین امر ایجاد مشکل می‌کند و برای رفع این مشکل باید باغدار محصول را در فصل برداشت به کارگاه‌های بسته‌بندی تحویل دهد و این کارگاه محصول را مطابق سلیقه صادرکننده بسته‌بندی کند اما متاسفانه اینطور نیست، محصول در باغ بسته‌بندی و به سردخانه منتقل می‌شود که این روش باید تغییر کند.


عضو انجمن ملی خرمای ایران تاکید می‌کند: بیشترین صادرات خرمای بم، به کشورهای آسیای شرقی و هندوستان و امارات، روسیه و آسیای میانه است، همچنین در این زمینه کمترین صادرات را به کشورهای اروپایی و امریکا داشتیم.
اکبری تصریح می‌کند: شهرستان بم ?? هزار سطح زیر کشت محصول خرما دارد که از این میزان حدود دوسوم آن بارور و یک‌سوم هنوز باور نشده است.
پیش‌بینی می‌کنیم در سال آینده افزایش تولید داشته باشیم.
عضو انجمن ملی خرمای ایران با اشاره به خالی ماندن بیش از ?? درصد ظرفیت سردخانه‌های این منطقه اظهار کرد: کاهش ?? درصدی تولید خرمای سال جاری در بم این مشکل رابیشتر کرده است.
گفتنی است: در سال جاری شاهد بودیم که به دلیل کم‌آبی، قسمتی از باغ‌های پسته شهرستان بم، در حال خارج شدن از چرخه تولید بودندکه امیدواریم در این زمینه با تغییر الگوی آبیاری، نخلستان‌های خرما نجات پیدا کنند.
در واقع باید در راستای توسعه بازار این محصول تلاش کنیم و همراهی و همفکری داشته باشیم تا خرما را به جایگاه قابل قبول نزدیک کنیم، چون محصول خرما توان ایجاد تحول اساسی در اقتصاد شهرستان بم را دارد.